Doe-het-zelf: een ander design met thema’s

Wat zijn thema’s?

Zoals bij vele systemen is ook bij WordPress de presentatie gescheiden van de programma logica en de opslag van gegevens. Met zogenaamde thema’s (of ’themes’ in het Engels) bepaal je hoe je website er uit ziet. Het zijn een soort sjablonen, waarmee je de opmaak (kleuren, lettertype, etc.) van je site voorschrijft. Daarnaast bepaal je met het thema de vorm van je site: hoe breed is deze, hoe worden pagina’s en berichten weergegeven, wordt er gebruik gemaakt van zogenaamde ‘widgets’ (kleine blokjes met specifieke inhoud, die je op je website kunt plaatsen al naar gelang de behoefte), etc.

Een paar voorbeelden

Hieronder zie je een paar voorbeelden van veelgebruikte thema’s. Het geeft een indruk van de diversiteit die beschikbaar is.

Atahualpa

atahualpa

Atahualpa is een gratis, veelgebruikt thema met diverse opties waarmee je het uiterlijk van je website eenvoudig aan je smaak kunt aanpassen.

Strange

Strange

Strange is een voorbeeld van een professioneel, commercieel theme, uitgerust met vele opties. Ondanks de prima documentatie moet je er toch wel even voor gaan zitten om alle mogelijkheden te doorgronden!

Screen

Screen

Voor velen wellicht wat te overweldigend, maar Screen geeft wel een goede indruk van de mogelijkheden die er zijn met fullscreen afbeeldingen, video en meer.

Thesis

thesis

Thesis is vermoedelijk het meest gebruikte commerciële theme en biedt heel veel mogelijkheden. Ook geliefd onder de web guru’s.

Twenty eleven

twentyeleven

Twenty eleven wordt standaard met WordPress geïnstalleerd. Redelijk rechtlijning met slechts enkele elementen die je naar je hand kunt zetten, is dit thema wel een goede start voor een eerste kennismaking met de kracht van thema’s.

Thema’s met portfolio en/of voor fotografen

WordPress biedt sowieso ‘out of the box’ al vele mogelijkheden voor de inrichting van een galerie. En er zijn natuurlijk thema’s te vinden die zich specifiek op de presentatie van (werk op) foto’s richten. Een paar voorbeelden zie je hieronder. Of bekijk eens het uitgebreide overzicht dat 1stwebdesigner heeft samengesteld.

Art gallery

art_gallery

Art gallery heeft een wat ongebruikelijke opzet, iets wat ze zelf een ‘single page’ noemen. Alle pagina’s van je site worden (voor het oog) als één heel brede pagina getoond. Het menu bepaalt welk stuk je van de pagina ziet. Bekijk de demo om het effect te zien.

Gallery

gallery

Naast de gratis versie van Gallery is er ook een commerciële pro variant beschikbaar. Het ligt voor de hand om eerst de gratis versie uit te proberen. Als die bevalt, kun je vervolgens overstappen op de betaalde versie.

Pro photo theme

pro_photo_theme

Het commerciële Pro photo theme kent vele indelingen waartussen je kunt kiezen. Bekijk de diverse mogelijkheden in de demo.

Zagetti

zagetti

In Zagetti herken je duidelijk de hand van de makers van het eerder genoemde Screen. Ook hier weer fullscreen afbeeldingen.

Photography

thethemefoundry_photography

Als je moe wordt van alle knipperende en bewegende onderdelen in sommige van de andere thema’s, dan is n The theme foundry’s Photography misschien een goed keus voor je.

Build-in

Geen thema, wel een reële optie: de ‘build-in’ galerie. Want die kun je toepassen in combinatie met ieder willekeurig thema. Eenvoudig uit te breiden met bijvoorbeeld een ‘lightbox’ plugin, zoals ook voor de afbeeldingen op deze pagina is toegepast.

Zelf zoeken

Als je zelf op zoek wilt naar een thema, kun je bijvoorbeeld op onderstaande adressen beginnen:

Enkele van de zaken waarop je moet letten:

  • Moet je site ook goed zichtbaar zijn op bijvoorbeeld iPad en iPhone? Indien het thema hier niet in voorziet, kun je eventueel een extra plugin installeren zoals WPtouch – maar dat blijft m.i. behelpen, al was het maar omdat niet alle telefoons herkend kunnen worden als mobile device.
  • Als je site Nederlandstalig is, let dan op of er vertalingen beschikbaar zijn voor elementen van het thema. Let met name op de commentaar functies. Als er geen vertaling is, kan deze wel worden gemaakt maar dat is een specialistisch klusje.
  • Gebruik je plugins om extra functionaliteit aan je site toe te voegen? Plugins stellen soms specifieke eisen aan het thema dat je gebruikt. Zorg ervoor dat de plugins en thema van je keuze met elkaar kunnen samenwerken.
  • Houdt het thema rekening met zoekmachines (SEO, search engine optimisation)? Voor de meeste professionele thema’s gaat dit wel op. Zo niet, denk dan eens na over het installeren van een extra plugin zoals WordPress SEO.

Meer informatie

Als je meer wilt weten over WordPress in het algemeen en themes in het bijzonder, kun je hier terecht:

  • Onder aan de pagina met algemene informatie over WordPress vind je een aantal links naar documentatie.
  • De officiële (Engelse) informatie over het gebruik van thema’s.