Bouwen of inrichten

Let bij je keuze voor een bouwer op het verschil tussen bouwen van maatwerk WordPress themes en plugins versus het inrichten van WordPress. Voor sommige sites zal de inrichting van de standaard beschikbare onderdelen voldoende zijn. Veel web developers zullen dit voor je kunnen verzorgen. Stel je iets hogere eisen, dan is de kans groot dat er meer of minder maatwerk nodig is.

Ik ben een zogenaamde ‘full stack‘ ontwikkelaar. Dat wil zeggen dat ik de bouw en inrichting van alle ‘lagen’ van je website kan verzorgen. Of het nu om back-end of front-end ontwikkeling gaat, gebouwd moet worden met HTML, CSS, Javascript, jQuery, PHP, gebruik maakt van JSON, XML, externe API’s of nog anderszins… ik ‘spreek’ alle talen.

 

Eenvoudig te onderhouden

Je WordPress website wordt op zo een manier gebouwd dat je deze zelf eenvoudig kunt onderhouden: teksten aanpassen, nieuwe berichten plaatsen, foto’s en video’s toevoegen – het is allemaal eenvoudig door jezelf te doen via de WordPress administratie.

Naast het onderhoud van de content is er ook het technisch onderhoud van je website. Net als van Microsoft Windows verschijnen er van WordPress en WordPress plugins regelmatig upgrades die geïnstalleerd moeten worden om je site in optimale conditie te houden. Door het volgen van de architecturale uitgangspunten van WordPress blijven sites die ik bouw goed te onderhouden. Maar je kunt dit werk ook aan mij uitbesteden.

 

Zoekmachine optimalisatie

Natuurlijk bouw ik sites die zijn geoptimaliseerd voor zoekmachines (of in het Engels: search engine optimization, SEO). Hierbij kun je onder andere denken aan:

  • goed gestructureerde content
  • koppelingen met sociale netwerken als LinkedIn, Facebook, Twitter, Google Plus etc om eenvoudige verspreiding van je content te faciliteren
  • actief melden van nieuwe berichten aan de zoekmachines
  • speciaal voor zoekmachine bedoelde index: ‘sitemap index’

Maar, de content van je site is en blijft de belangrijkste factor voor je vindbaarheid. Met alle genoemde maatregelen zorgen we voor een technische basis, vervolgens zul je vooral zelf aan de gang moeten en voor ‘compelling content’ moeten zorgen. En vergeet niet regelmatig een nieuw bericht op je site te plaatsen: het zal je verrassen hoeveel dat aan je vindbaarheid bijdraagt!

 

Snel en veilig

Een belangrijk aspect voor goede vindbaarheid is de snelheid waarmee je site werkt; is deze traag, dan zullen Google c.s. je site lager in de zoekresultaten plaatsen. Dit hangt samen met inzichten in het gedrag van bezoekers: 50% vertrekt als het laden van een pagina langer dan 3 seconden duurt en 80% daarvan komt ook niet meer terug! Dat wil je dus voorkomen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een caching plugin als W3 Total Cache.

Goede beveiliging van je site is natuurlijk belangrijk. Ik raad je aan om hiervoor gebruik te maken van de security plugin WordFence. Deze installeer ik standaard op alle sites die ik oplever.

Voor zowel snel als veilig geldt dat je host een belangrijke rol speelt. Natuurlijk kun je gebruik maken van een lekker goedkope host – maar ook in de virtuele wereld doet het aloude adagium ‘goedkoop is duurkoop’ opgeld!