Doe-het-zelf: functionaliteit toevoegen met plugins

Plugins

WordPress heeft een ingebouwde ‘stekkerdoos’ waarmee je heel eenvoudig nieuwe functionaliteit kunt toevoegen of bestaande functionaliteit kunt aanpassen aan je eigen wensen. Alles wat je hoeft te doen is de plugin opzoeken die doet wat je wilt en deze in de stekkerdoos te steken.

Je wilt een slideshow? Dan kun je bijvoorbeeld de Slideshow plugin downloaden en hup je hebt er één! Je wilt een contactformulier? Probeer eens de Contact Form 7 plugin. En zo zijn er nog ruim 18 duizend (!) andere plugins waaruit je kunt kiezen.

Installeren

Installeren van plugins is vooral heel makkelijk wanneer je dat vanuit de administratie van je WordPress website doet. In het menu Plugins vind je de knop ‘Nieuwe plugin’. Wanneer je hierop klikt, opent het zoekscherm. Je bevindt je nog steeds binnen de administratie. Je kunt nu op zoek naar de plugin die aan je wensen voldoet. Zodra je die hebt gevonden, klik je op de link ‘Installeren’ en de plugin wordt als vanzelf op je website geïnstalleerd.

Het enige wat je na installatie nog hoeft te doen, is de plugin activeren en eventueel de instellingen naar je hand zetten. Activeren doe je in hetzelfde Plugins menu. Informatie over instellingen vind je altijd bij de beschrijving van de plugin.

Er is nog een alternatieve methode waarbij je zelf de plugin bestanden naar je eigen computer download waarna je ze met een FTP programma in de plugin folder op je web server plaatst. Meer hierover kun je lezen in de WordPress Codex. In dat geval zal je vermoedelijk beginnen met zoeken in de WordPress plugin directory maar er zijn ook elders vele (soms commerciële) plugins te vinden.