Doe het zelf: WordPress backup

Gratis opslag van gegevens in ‘the cloud‘ (wat vroegâh gewoon Internet heette en dus niet veel anders is dan oude wijn in nieuwe marketing zakken) is al lange tijd gemeengoed. Bij services als Google Drive en Dropbox krijg je de eerste paar gigabytes aan opslag gratis. Alleen als je meer ruimte nodig hebt, betaal je daar voor. Prima voor de gemiddelde website.

Google Drive

Zelf gebruik ik al lange tijd de plugin Backup (what’s in a name). Sommige backup plugins bieden de mogelijkheid om te kiezen naar welke service je wilt backup-en, deze plugin ondersteunt maar 1 service en doet dat simpel en goed.

Registreer je bij Google Drive, installeer en activeer de plugin en controleer de opties; veel meer komt er niet bij kijken.

Als je ook nog Google Drive op je eigen computer installeert, kun je de backups van je site ook nog vanuit ’the cloud’ downloaden naar je eigen vertrouwde, aardse omgeving.

Liever geen Google product? Dat kan ook. Probeer dan bijvoorbeeld eens WordPress Backup to Dropbox dat backups plaatst in je Dropbox.

Niet gratis, wel goed

Naast de gratis services zijn er natuurlijk ook betaalde opties beschikbaar. De eerste waar je dan aan denkt is VaultPress, een service van WordPress (of beter: Automattic) zelf. Op dit moment kost deze service je voor 1 site 15 dollar per maand.

Een iets exotischer oplossing maar daarom niet minder interessant is de mogelijkheid om gebruik maken van een zogenaamd Content Delivery Network of CDN. Amazone Cloudfront is hier een voorbeeld van. In wezen is een CDN niet bedoeld als backup maar als manier om content sneller beschikbaar te stellen aan bezoekers van je site. Bestanden worden hiertoe ook op het CDN opgeslagen, naast het origineel op de eigen server. Er is dan dus automatisch een backup beschikbaar. Overigens zijn er ook CDN oplossingen die anders werken (‘push’ in plaats van ‘pull’) dus laat je goed adviseren als je een dergelijke oplossing overweegt!