Doe-het-zelf: widgets

Wat zijn widgets?

Volgens de definitie in de inleiding zijn widgets plugins* waarmee we visuele en interactieve opties toe kunnen voegen aan onze website. Je kunt ze het best zien als blokjes, als bouwstenen met heel gevarieerde inhoud, die je op vooraf bepaalde plaatsen aan je website kunt toevoegen. Zo zijn er bouwstenen waarmee je de nieuwste berichten van je site kunt tonen, of een inschrijfformulier, of een afbeelding uit een galerie, etc.

Wat de widget doet, is bepaald door degene die de widget gemaakt heeft. Of en waar je een widget gebruikt, bepaal je zelf, zoals je verderop in dit artikel kunt lezen. En dat is het grote voordeel van widgets: je bepaalt alles zelf en kunt er heel eenvoudig en heel snel je website mee uitbreiden.

* Het gebruik van de term ‘plugin’ in de codex definitie is ongelukkig; zie mijn artikel over ‘echte’ plugins. Een plugin kan nul, één of meerdere widgets toevoegen aan het arsenaal dat tot je beschikking staat.

Over widget areas

Widgets plaats je in zogenaamde widget areas. Meestal wordt er alleen gesproken over ‘siderbars’, maar widget areas kunnen overal en in elk formaat op de pagina voorkomen. Zo zijn er ook horizontale ‘footer’ widget areas of widget areas tussen de berichten op een pagina.

Waar je deze widget areas kunt vinden, wordt bepaald door het theme dat je gebruikt; daarin zijn de definities voor de gebieden opgenomen. Als je in de administratie van je website naar Weergave > Widgets* navigeert, zie je links in het scherm alle widgets die beschikbaar zijn en rechts de widget areas waarin je de widgets kunt plaatsen.

Het is mogelijk om extra widget areas te definiëren maar dat valt buiten de scope van dit artikel. Je kunt natuurlijk altijd even een mailtje sturen met je vragen. Ook kun je aan een hybride oplossing denken zoals de plugin Widgets on pages, waarmee je widgets ook buiten de voorbestemde areas kunt opnemen.

* Let op: je moet administrator rights hebben om deze menu optie te kunnen zien.

Een voorbeeld: Tweets tonen

Stel, je bent een fanatiek gebruiker van Twitter en je wilt je Tweets automatisch op je website tonen. Hoe doe je dat?

Heel eenvoudig: zoek een geschikte plugin, zoals bijvoorbeeld Twitter Widget Pro. Installeer de plugin en voeg de Twitter widget toe aan de widget area van je keuze. Vul enkele parameters in, zoals je Twitter naam, en klaar is Kees: je tweets worden nu automatisch op je site getoond.

Op dezelfde wijze kun je ook je Hyves vrienden, je Facebook friends, je LinkedIn badge, etc etc aan je site toevoegen. Je kunt het zo gek niet bedenken, of er is wel een plugin met widget voor.

Ik zou zeggen: gewoon doen!