Mooie lettertypes op je site

Services

Als je eens een ander lettertype op je site wilt gebruiken dan de standaard Arial, Verdana, etc., dan kan dat. Hier zijn een paar verschillende oplossingen voor beschikbaar.

Misschien de bekendste oplossing is Google web fonts, een gratis en eenvoudig te implementeren service. Een andere goede service is die van Typekit; niet gratis maar wel goed betaalbaar met eveneens een eenvoudige implementatie.

Andere mogelijkheden zijn zelf het web font genereren aan de hand van een bestaand non-web font of een Javascript oplossing als Cufón toepassen. De ervaring leert echter dat hier flink wat nadelen aan kleven; daarom raad ik deze opties af.

Kwaliteit

De weergave kwaliteit van custom fonts kan helaas tegenvallen en kan sterk verschillen per computer. Deze kwaliteit is ondermeer afhankelijk van operating systeem, de browser en optionele software zoals Clear type tuners.

Pas ook op met bijzondere karakters: die worden niet per definitie door ieder font ondersteund. Ik heb eens te maken gehad met een custom font en een schaakster met de naam “Monika Soćko”. Zonder ingreep in de code werd dit als “Monika SoCko” getoond.