Interactieve kaarten maken met WordPress

Google maps

Google maps met auto tourHet eerste waar je aan denkt als het om het weergeven van kaarten gaat, is natuurlijk Google Maps. En inderdaad, dat is mogelijk. Er zijn meerdere plugins beschikbaar waarmee je onder andere berichten op een plattegrond kunt tonen.

Afhankelijk van de gekozen plugin is het ook mogelijk om gebruik temaken van een andere map provider dan Google, zoals OpenStreetMap.

De standaard werking kan degewents uitgebreid worden met maatwerk scripts, bijvoorbeeld om alle markers in een ‘auto tour‘ één voor één te laten openen.

Maar het kan ook veel ‘exotischer’ door dezelfde gegevens met een maatwerk plugin van de Webbouwmeester óók nog met Layar’s augmented reality apps te ontsluiten. Zie bijvoorbeeld de website van Oisterwijk Nieuws waar deze techniek wordt gebruikt.

 

Klikbare afbeeldingen

Klikbare kavelkaartEen andere oplossing bestaat uit het opnemen van een afbeelding met daarop klinkbare gebieden, een techniek die bekend staat als image maps. Wellicht biedt de Interactive maps precies wat je zoekt. Maar misschien maak je liever gebruik van maatwerk op basis van het jQuery script ImageMapster. Hiermee kun je iedere gewenste afbeelding voorzien van klinkbare gebieden, gegenereerd vanuit je administratie.

Deze techniek is bijvoorbeeld gebruikt voor de kavelkaart t.b.v. de verkoop van bouwkavels.

 

Virtuele tour

OBA Virtuele tourVan een geheel andere aard zijn virtuele tours, waarmee je ook interacieve kaarten kunt samenstellen. Deze oplossing vergt in de regel veel meer (maat)werk dan de andere technieken en leent zich minder goed voor het dynamisch genereren op basis van content van WordPress.

 

En verder

Er zijn meer variaties op dit thema denkbaar. Begin in ieder geval met het zoeken naar bestaande oplossingen in de WordPress plugin repository; misschien bestaat er al een plugin die exact doet wat je wilt!