oEmbed: Content invoegen van een andere site

WordPress oEmbed

 

WordPress 4.4 met oEmbed

Bij de introductie van WordPress 4.4 schreef ik al over de uitbreiding met oEmbed; een prachtige uitbreiding, als je het mij vraagt, die ik hieronder gelijk nog maar weer een keer toepas:

WordPress upgrade 4.4 hoogtepunten

De omkaderde content hierboven wordt getoond omdat ik de betreffende URL in de tekst heb opgenomen:

https://www.dewebbouwmeester.nl/wordpress-upgrade-4-4-hoogtepunten/

 

Wat is oEmbed?

Maar wat is nu oEmbed, zul je je misschien afvragen? Dat kun je lezen in de officiële documentatie:

oEmbed is a format for allowing an embedded representation of a URL on third party sites. The simple API allows a website to display embedded content (such as photos or videos) when a user posts a link to that resource, without having to parse the resource directly.

Eenvoudig gezegd: je kunt content van een site, een oEmbed provider, eenvoudig op je eigen site publiceren door het adres (Uniform Resource Locator of URL) van die content in je tekst op te nemen.

 

Er is een groeiend aantal platformen dat deze service ondersteunt en WordPress hoort daar sinds kort dus ook toe. Om een paar populaire te noemen: Flickr, Instagram, Soundcloud, Tumbl, Twitter, Vimeo en Youtube. Meer namen vind je hier. Ik raad aan om gewoon eens gebruik te maken van deze mogelijkheid; je kunt zo op verrassend eenvoudige wijze je content verrijken.

 

Gebruik binnen shortcodes

Er wordt steeds vaker gebruik gemaakt van componenten als Fusion Page Builder en Visual Composer om een pagina in secties op te delen. Dit gebeurt met behulp van shortcodes. En oEmbed werkt niet wanneer genest in een shortcode. De oplossing van dit probleem is eenvoudig: maakt gebruik van de embed shortcode. In plaats van de URL direct in de tekst op te nemen, plaats je de URL tussen embed tags:

...URL... 

De oEmbed invoeging werkt nu wel altijd; ook als deze binnen de shortcodes van een pagina sectie staat.
 

Afbeelding: courtesy jeffreydonenfeld.com