WordPress upgrade 4.4 hoogtepunten

Clifford Brown WordPress upgrade 4.4WordPress upgrade 4.4

8 December jongstleden is de WordPress upgrade 4.4 gelanceerd, opgedragen aan de jazz musicus Clifford Brown. Buiten de gebruikelijk hoeveelheid aan kleine verbeteringen en bug fixes zijn er ook nu weer een paar hoogtepunten aan te wijzen. De WordPress codex noemt de highlights. Hieronder lichten we er enkele in het bijzonder uit.

 

oEmbed voor WordPress websites

Al sinds jaar en dag kun je eenvoudig een Youtube filmpje invoegen in een WordPress bericht, simpel door de URL van dat filmpje in je tekst op te nemen. Daarna wordt die URL ‘vanzelf’ vervangen door een Youtube venster.

Dat is oEmbed. Met oEmbed kunnen onderdelen van andere sites (die dat onderteunen; oEmbed providers) eenvoudig worden weergegeven door het ingeven van het adres. Dat kon dus al jaren voor Youtube. En ook voor Instagram. En Twitter. En nog veel meer oEmbed provider sites.

En nu kan dat dus ook voor WordPress sites.

Hieronder zie je de aankondiging van deze functionaliteit, die wordt getoond omdat in de bron tekst van deze pagina de URL van dat artikel is opgenomen. Door “https://make.wordpress.org/core/2015/09/30/feature-plugin-merge-proposal-oembed/” op een eigen regel op te nemen, zie je nu onderstaande ingekaderde bericht:

Feature Plugin Merge Proposal: oEmbed

 

Een aanrader om hier zelf eens mee te experimenteren. Zo kun je bijvoorbeeld ook verwijzingen naar artikelen binnen je eigen sites levendiger maken door het artikel waar je naar verwijst te oEmbed’en.

 

Responsive images

Een belangrijke prestatieverbetering dankzij deze WordPress upgrade komt in de vorm van repsonsive images. Voorheen werd hetzelfde formaat afbeelding geladen op alle devices. Maar een mobiele telefoon heeft een vele malen kleiner scherm dan een desktop computer en zou dus met een veel kleinere afbeelding nog steeds een scherp beeld kunnen tonen.

Dit wordt met ingang van WordPress 4.4 mogelijk gemaakt: voortaan wordt het formaat van de afbeelding bepaald door de grote van het scherm. Zo zal je site veel sneller laden op een mobiele telefoon.

En het mooiste van alles: je hoeft er zelf helemaal niets voor te doen want alle benodigde wijzigingen worden automagically door WordPress uitgevoerd.

Deze voorziening werkt nog niet voor afbeeldingen die in een lightbox worden getoond; dat staat wel hoog op het verlanglijstje dus wie weet dat dit in een volgende versie wordt gerealiseerd.

 

Tot slot nog een tip: mochten sommige van je (grote) afbeeldingen niet meer scherp weergegeven worden, dan is er een gerede kans dat dit ligt aan een te lage waarde voor ‘max_srcset_image_width’. Probeer in dat geval de instelling met de volgende code in functions.php van je theme aan te passen:

 

add_filter('max_srcset_image_width','max_srcset_image_width_75663');
function max_srcset_image_width_75663( $size_array = array() ) { return 1920; }

 

Met deze code wordt de maximum breedte verhoogd van de standaard 1600 pixels naar 1920 pixels. In mijn geval belangrijk omdat ik gebruik maak van jumbotron afbeeldingen met dat formaat.

 

 

WP REST API

Drie acroniemen op een rij:

WP – staat natuurlijk voor WordPress
REST – is kort voor Representational state transfer, een software-architectuur voor gedistribueerde mediasystemen zoals het World wide web
API – Application Program Interface, een verzameling definities voor communicatie tussen programma’s

Bij elkaar vormt dit dus de WP REST API, waarmee de data en functies van je site eenvoudig aan de buitenwereld blootgesteld kunnen worden. Lees WordPress toekomst: State of the Word 2015 voor een uitleg en voorbeelden (en let op het gebruik van oEmbed hieronder 🙂

 

WordPress toekomst: State of the Word 2015