Custom Twitter Feed

Twitter is reuze handig voor het delen van informatie. Zelf geautomatiseerd de juiste informatie vinden en die bovendien ook nog goed geformatteerd tonen blijkt heel wat lastiger dan je zou verwachten!

De grondslag voor dit item betreft precies die vraag door een opdrachtgever.

Twitter widgets

Twitter biedt een aantal standaard widget waarvan de (@user) Timeline wellicht de bekendste is en de #hashtag Search misschien wel het meeste waarde heeft. De eerste geeft een mooi overzicht van alles dat door een gegeven @user is getweet, inclusief goed geformatteerde weergave van media.

Je zou misschien verwachten dat de #hashtag Search widget een vergelijkbaar goed resultaat geeft ~ maar dat is dus helaas niet het geval; met name de media weergave is ontoereikend. En als je een iets exotischer samengestelde zoekopdracht wilt gebruiken sta je ook in de kou.

Twitter Advanced Search

De volgende stap is om eens goed te kijken naar de mogelijkheden die Twitter biedt voor Advanced search – althans voor zover het de Twitter’s eigen website betreft en de formulering verraadt wat je kunt verwachten. De Advanced search is reuze handig voor relatief eenvoudige zoekopdrachten. Zodra je diverse opties met elkaar wilt combineren (denk aan zoeken op #hastag, zoeken op @user, zoeken op tekst, etc.) wordt het resultaat steeds diffuser. En als kers op de taart: de Twitter API onderzoekt Search – maar niet met dezelfde argumenten noch met dezelfde resultaten.

If This Then That

De service IFTTT biedt vele mogelijkheden voor automatisch uitvoeren van transacties a.d.h.v. trigger waarden. Erg handig! Dit lijkt een goede kandidaat om informatie van Twitter te ontsluiten m.b.v. acties die worden uitgevoerd wanneer gezochte gegevens in Twitter worden geplaatst. Zo kunnen we bijvoorbeeld o.b.v. #hashtag automatisch retweeten naar een afzonderlijke @user en daarvan de Timeline tonen ten einde een mooi overzicht inclusief media te verkrijgen. Maar  hoe moeten we dan retweets van retweets van tweets afhandelen? Is de afhandeling van media van retweets en quote retweets nou hetzelfde?
Het korte antwoord is: diffuus en niet bevredigend ~ maar voor andere use cases zeker de moeite waard om in beschouwing te nemen.

Twitter API & Smash Balloon

Dan is er gelukkig de Twitter API waarmee we zelf kunnen bepalen hoe en welke tweets we te zien krijgen. En binnen het WordPress universum ben je dan tot nader order aangewezen op de Custom Twitter Feeds Pro plugin van Smash balloon.

Je kunt hiermee een acceptabel resultaat bereiken en helaas blijven er toch nog wel veel blinde vlekken over. Het is niet anders of ik moet de opdracht krijgen om een plugin te schrijven die volledig en volkomen aansluit op de (eind 2021) nieuwe Twitter API v2.

Hier kun je de nodige zoekinstellingen vinden die beschikbaar zijn voor Advanced search. Houdt er vast rekening mee dat de API niet meer teruggeeft van de resultaten van de laatste 7 dagen en dat je dus geen oudere tweets kunt weergeven met deze oplossing. Vanzelfsprekend kun je wel zelf een cache opbouwen zodat je na verloop van tijd wel een historisch overzicht krijgt. 

 

Een real time, real life voorbeeld

Hieronder zie je een concreet voorbeeld. De bovenste regel toont de gebruikte zoekinstructie en bevat een link naar de Search functie op Twitter.com en geeft daarmee een interessante mogelijkheid om vanuit dit voorbeeld verder te zoeken.

[custom-twitter-feeds]