WordPress toekomst: State of the Word 2015

WordCamp US

Afgelopen weekend, op zaterdag 6 en zondag 7 december, werd WordCamp US gehouden. Naast alle andere interessante presentaties is het natuurlijk vooral de State of the Word 2015 van WordPress co-founder Matt Mullenweg waar je naar wilt kijken; de State of the Word is ieder jaar verplichte kost als je wilt weten hoe het team achter het CMS zelf de WordPress toekomst ziet.

Lees het verslag op WP Tavern of beter nog: kijk de integrale presentatie hieronder.

 

[iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://videopress.com/embed/0taparK5″ frameborder=”0″ allowfullscreen]

 

Calypso

Dit is een jubileum WordCamp; 10 jaar. En dat wordt gebruikt als kapstok om de ontwikkeling van de administratie interface gedurende die jaren te tonen; bekijk de video vanaf circa de negende minuut. A blast from the past. Maar, het vormt ook de opmaat voor de introductie van Calypso, de geheel vernieuwde administratie interface van wordpress.com – waarmee je overigens ook je self-hosted wordpress.org installaties kunt beheren.

Lees ook het interview dat Post Status eerder had met Matt over Calypso.

 

WordPress toekomst: de Json API of WP REST API

Maar wat Calypso echt interessant maakt, is het gebruik van de nieuwe WP REST API. Want die nieuwe API kenmerkt de start van een nieuwe fase in de ontwikkeling van WordPress. Begonnen als een blog platform, uitgebreid tot een CMS, verandert WordPress nu dankzij deze Json API in een App platform. En dat is een zeer fundamentele verandering die het mogelijk maakt om WordPress als back-end te gebruiken en de deur te openen voor een hele reeks aan nieuwe mogelijkheden.

Onlangs vroeg Matt op zijn blog om voorbeelden van ‘cool uses‘. De moeite om eens naar te kijken. Naast vele andere suggesties vind je daar verwijzingen naar StoryCorps, dat onlangs nog door Google werd gepromoot, en Nomadbase.

 

Tot slot een quote waarmee het belang van deze ontwikkelingen en de WordPress toekomst wordt geïllustreerd:

 

“When WordPress adopts modern technologies, the internet adopts modern technologies.”